5 Circulaire gebouwen – Artikel voor Duurzame Week

Dit artikel verscheen in oktober 2020 op de website van de Duurzame Week.

Wist je dat de bouwsector 5% van alle broeikasgassen en zo’n 20% van al het afval produceert? Daarnaast wordt er ook nog eens heel veel materiaal gebruikt in de bouw waardoor er in de toekomst niet genoeg materiaal als zand en stenen beschikbaar zal zijn voor de huidige manier van bouwen. Maar hoe kan er minder materiaal gebruikt worden in de bouw en hoe kan er minder afval worden geproduceerd? Met andere woorden: hoe bouw je circulair?

Wij hebben een lijst met 5 voorbeelden van circulaire gebouwen waarbij op verschillende manieren is omgegaan met circulariteit. Bij sommige gebouwen is bijvoorbeeld in het ontwerp al opgenomen hoe de materialen kunnen worden hergebruikt als het gebouw wordt afgebroken. Andere gebouwen zijn grondig gerenoveerd waardoor ze opnieuw voor langere tijd in gebruik kunnen worden genomen.

De architecten van deze gebouwen hopen een voorbeeld en inspiratie te zijn voor anderen in de bouwsector. Als er meer circulair gebouwd gaat worden, zal deze manier van bouwen goedkoper worden waardoor de kosten van circulaire bouw concurrerend worden met de kosten van de huidige manier van bouwen!

1. Triodos kantoor – Driebergen

Het hoofdkwartier van Triodosbank in Driebergen is het eerste volledig demontabele gebouw ter wereld! Het gebouw is in 2019 geopend en het bestaat helemaal uit hout, een zeer duurzaam bouwmateriaal. Het zit met zo’n 160 duizend schroeven in elkaar geschroefd waardoor het makkelijk uit elkaar te halen is. Zo kan het gebouw ergens anders opnieuw worden opgebouwd of de verschillende onderdelen kunnen in andere gebouwen gebruikt worden, het is dus eigenlijk een heel groot Legopakket!

2. The Green House – Utrecht

The Green House is een gebouw nabij Utrecht Centraal naast het hoofdkantoor van de Rabobank. Het is de bedoeling dat het gebouw over 15 jaar een nieuwe bestemming krijgt en daarom is ook dit gebouw geheel demontabel. Het kan ergens anders weer opnieuw worden opgebouwd of de materialen kunnen worden gebruikt voor andere gebouwen. Om het demonteren zo makkelijk mogelijk te maken is de draagconstructie een eenvoudig opgezet draagskelet van staal met boutverbindingen.

3. Resource Rows – Kopenhagen

Resource Rows is een wooncomplex met huizen en appartementen in een buitenwijk van Kopenhagen. In dit wooncomplex zijn muren van de Carlsberg brouwerij hergebruikt door ze in stukken van 3 vierkante meters te snijden. Door de muren niet opnieuw te bouwen maar te recyclen werd er 50 – 60% minder CO2 uitgestoten bij de bouw van dit wooncomplex. Het proces, waarbij delen van oude gebouwen in nieuwe gebouwen gebruikt worden, wordt ook wel het ‘oogsten’ materialen genoemd. Naast de gerecyclede muren zijn de vloeren van het wooncomplex gemaakt van afvalhout en de ruiten van de kassen op het dak van gerecycled glas.

4. De Kleiburg – Amsterdam

Een andere circulaire manier van bouwen is door oude gebouwen nieuw leven in te blazen. Een voorbeeld hiervan is de Kleiburg flat in de Bijlmer in Amsterdam Zuidoost. De Bijlmer flats zijn in de jaren zeventig gebouwd en een deel werd vanaf de jaren negentig alweer gesloopt. Voor de Kleiburg flat kwam uiteindelijk gelukkig een ander plan: de flat zou een klusflat worden. De renovatie van de buitenkant startte in 2012 en de bewoners mochten zelf de binnenkant van hun woningen afbouwen en inrichten.

5. De LocHal – Tilburg

Een ander voorbeeld van een gebouw dat rijp was voor de sloop maar waar toch nieuw leven in is geblazen, is de LocHal in Tilburg. Hier is een oude locomotief hangar van de Nederlandse Spoorwegen omgebouwd tot een ruimte met onder andere een bibliotheek, een stadscafé en vergaderruimtes. Het gebouw heeft nu een totaal andere invulling gekregen: van fabriekshal naar een levendige publieke ruimte!