Coded Nature betovert de bezoekers

Ik schrijf blogs over allerlei onderwerpen die mij interesseren. Deze blog schreef ik in mei 2021.

De expositie Coded Nature in het Stedelijk Museum is prachtig. In deze expositie tijdens de zomer van 2018 combineert Studio Drift natuur en techniek in magische installaties. Het Stedelijk Museum ontving een recordaantal bezoekers voor deze expositie. De installaties betoverden het publiek.

De schoonheid van de natuur is in de installaties verwerkt. De installatie Amplitude representeert de schoonheid van vliegbewegingen van vogels. De stoffen lampen van Shylight en Meadow gaan open en dicht, zoals bloemen in de natuur die zich ’s nachts sluiten en ’s ochtends weer opengaan. En de drones in de droneshow Franchise Future vliegen zoals een zwerm vogels.

De installaties stralen verfijning en aandacht uit. Neem Fragile Future. Voor deze installatie beplakten de kunstenaars honderden LED-lampjes met de pluizen van paardenbloemen. In de expositie zie je op video’s hoe de makers – Lonneke Gordijn en haar team – deze pluizen zorgvuldig plukken: op hun hurken met de hand. En je ziet hoe ze de makers de pluizen een voor een met een tangetje op de lampen plakken.

Het publiek is razend enthousiast over de expositie. Coded Nature is een van de meest bezochte exposities in het Stedelijk Museum sinds de heropening in 2012. Ook geven de bezoekers de expositie een hoge waardering, namelijk een 8,8. Coded Nature behoort tot de mooiste exposities die ik ooit heb gezien.

De expositie is statement tegen massaproductie en de weggooicultuur. In Materialism exposeert Studio Drift op stilistische wijze hoeveel materiaal is verwerkt in een stofzuiger en in een Volkswagen Beatle. De materialen staan samengesmolten tot blokken bij elkaar. Het confronteert de bezoeker met hoe we vandaag de dag omgaan met het gebruik en weggooien van materialen.

Drifter

De installaties betoveren de kijker. Alle installaties zijn een lust voor het oog. De film over de Drifter die door een mystiek landschap zweeft is verslavend. En de zwevende Drifter in de laatste zaal is fascinerend. De Drifter is – of lijkt – een massief stenen rotsblok. Hoe kan zo’n groot blok hier zomaar rondzweven?

De droneshow Franchise Freedom geeft een kijkje in de toekomst. Wat is er nog meer mogelijk, dacht ik, toen ik de drones zag vliegen als een zwerm vogels op de pianomuziek van Joep Beving. Droneshows kunnen vuurwerkshows vervangen. Bij de opening van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea in 2018 beeldden drones alle wintersporten. What’s next?

Wie een stukje van de expositie mee naar huis wil nemen moet diep in de buidel tasten. Een LED-lampje met de pluizen van een paardenbloem kost 140 Euro. Maar na het zien van de expositie weet je wel waar die prijs vandaan komt.