Keuzes maken aan de hand van een CO2-footprint – Interview voor Duurzame Week

Dit interview verscheen in februari 2021 op de website van de Duurzame Week.

Hoe ben je duurzaamheid adviseur geworden?

Tijdens mijn studie bedrijfskunde in Nijmegen vond ik de vakken over duurzaamheid van hoogleraar Jan Jonker altijd enorm interessant. Na mijn studie ben ik een management traineeship gaan doen waarin ik bij verschillende bedrijven heb gewerkt. Eén van deze bedrijven was ASML en voor deze baan reisde ik maandelijks op en neer naar Azië. Ik merkte dat dit tegen mijn duurzaamheidprincipes in ging en toen heb ik besloten een baan in de duurzame richting te zoeken. Ik ging aan de slag bij een bedrijf als duurzaamheid adviseur waar ik overheden adviseerde. Dit beviel heel goed en daarom ben ik afgelopen januari voor mezelf begonnen.

Wat doe jij nu in je Duurzame Baan?

Als zelfstandig duurzaamheid adviseur help ik bedrijven met het verminderen van hun CO2-uitstoot. Ik help verschillende soorten bedrijven: van bouwbedrijven tot websitebouwers. Bij websitebouwers kijk ik bijvoorbeeld naar het reduceren van zakelijke kilometers en of de servers van de websites op groene stroom draaien. Andere bedrijven willen bijvoorbeeld de CO2-uitstoot van medewerkers verminderen. Daar kan bijvoorbeeld door de reiskostenvergoeding het aantrekkelijker gemaakt worden om het openbaar vervoer in plaats van de auto te pakken. Of er kunnen meer vegetarisch opties bij de lunch worden aangeboden.

Denk je dat we op de juiste weg zitten naar een duurzamere wereld?

Dat denk ik wel, want als je kijkt naar de politiek dan is er wel consensus over dat de toekomst duurzaam zal zijn. Landen als Nederland gaan de boel zeker op de rit krijgen. Ook bij landen als China zie je dat ze de ommezwaai naar een duurzame economie gaan maken. Waar ik me wel zorgen over maak zijn de armere landen; deze landen krijgen het meest te maken met de gevolgen van klimaatverandering en die hebben in de toekomst hulp nodig. Ik hoop dat die landen de steun gaan krijgen vanuit andere landen maar dat is wel iets waar ik me zorgen over maak.

Heb je nog tips voor mensen die een Duurzame Baan willen?

Zelf heb ik heel veel gehad aan Duurzame Week omdat ik hier veel heb geleerd over duurzaamheid en veel leuke contacten heb opgedaan. Ik ben echt een ambassadeur van Duurzame Week!

Wat doe je zelf aan duurzaamheid in je dagelijks leven?

Een jaar geleden heb ik mijn eigen CO2-footprint gemeten. Hierna heb ik besloten om veel meer lokale spullen en voedsel te kopen. Het transport van bijvoorbeeld avocado’s uit Zuid-Amerika zorgt voor veel CO2-uitstoot. Verder heb ik naast mijn baan ook een bedrijfje in duurzame meubels. Ik vind het heel fijn om met mijn handen en met hout te werken en ook hier het duurzaamheidaspect in mee te nemen.