Loopbaancoach Nicolette Hall – Interview voor Stichting KansenNet Amsterdam

Dit interview verscheen in april 2019 op de website van Stichting KansenNet Amsterdam.

Waarom bent u coach bij KansenNet geworden?

Als arbeids- en organisatie psycholoog heb ik veel verschillende organisaties en hun culturen leren kennen. Deze kennis en ervaring over mensen in werk wilde ik na mijn pensionering nog graag inzetten om mensen een stapje verder te helpen in hun loopbaanontwikkeling. Kansennet biedt hiervoor een prima mogelijkheid.

(Nicolette Hall is ook te zien in dit filmpje)

Welke lessen heeft u uit uw eigen carrière geleerd?

Een carrière is niet in beton gegoten, je bent ook afhankelijk van de omstandigheden. Zelf ben ik zonder mijn studie psychologie af te maken naar Engeland verhuisd met mijn man. Daar heb ik gewerkt als secretaresse. Terug in Nederland ging het weer kriebelen en toen heb ik mijn studie psychologie afgemaakt in de richting arbeid en organisatie. Deze studie moest ik combineren met mijn gezinsleven en ik ben ervan overtuigd dat dit gelukt is omdat hier echt mijn belangstelling ligt. In mijn werk als arbeids- en organisatiepsycholoog heb ik gebruik gemaakt van de ervaring die ik als secretaresse bij een multinational heb opgedaan.

Gebruikt u de methodes uit uw werk als arbeids- en organisatiepsycholoog?

In mijn werk heb ik veel interviews afgenomen waarbij je leert op een gestructureerde manier door te vragen om samen met de kandidaat door te dringen tot de kern, tot waar het werkelijk om gaat bij een keuze en het zetten van een volgende carrièrestap. Er zijn heel veel verschillende methodes en technieken. Nu vind ik het leuk om deze te combineren en aan te passen aan waar de kandidaat op een bepaald moment behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld het beantwoorden van vragen als ‘Wat moet er in een functie zitten om je blijvend gemotiveerd te houden?’.

Wat is het leukste aan het coachen bij KansenNet?

Mij geeft het enorm veel voldoening om te zien dat mensen met een klein steuntje in de rug gemotiveerd worden om stappen te zetten. Door een paar kleine suggesties of mensen op een bepaalde manier een spiegel voor te houden, krijgen ze weer energie en vertrouwen in de toekomt.

Heeft u een gouden tip voor klanten voor het vinden van de juiste baan?

Je moet zorgen dat je iets kiest waar je langdurig energie van krijgt en waar je hart ligt. Dit is uiteindelijk belangrijker dan salaris en andere zekerheden want deze komen dan vaak vanzelf. Waar iemands hart ligt probeer ik samen met de kandidaat te onderzoeken door te kijken naar iemands levensverhaal; wat waren de memorabele successen en wat waren de moeizame momenten in iemands leven? Ik zie mijn rol als coach om iemand bewust te maken van de sterke (en ook de minder goed ontwikkelde) competenties die belangrijk zijn voor een bepaalde job. Mensen zijn zich vaak zelf niet bewust van hun kracht. Mijn ervaring als coach helpt om die helder te krijgen.

Wat is handige tip om het krijgen van een baan makkelijker te maken?

Het inschakelen van je netwerk is heel belangrijk om uiteindelijk een baan te krijgen. Als je weet wat je leuk vindt, vertel het dan aan iedereen die het maar wil horen. Uit ervaring weet ik dat er dan soms uit een onverwachte hoek een tip voor een baan kan komen!