Twee lokaal duurzame ondernemers – Interview voor Duurzame Week

Dit artikel verscheen in februari 2021 op de website van de Duurzame Week.

Deze maand zetten we een paar Utrechtse duurzame ondernemers in het zonnetje in het kader van lokaal duurzaam. We interviewen twee duurzame ondernemers over hun bedrijf en duurzaam consumeren. Op dinsdag 16 februari gaan we met hen in gesprek in de DO-IT sessie om 19:30. Ben jij geïnteresseerd? Geef je op en leer meer over lokaal duurzaam consumeren.

Tom van Straaten van Noest

“Door van stadsbomen spullen te maken gebruik ik het hout op een hoogwaardige manier”

Hoe ben je Noest gestart?
Ik heb 10 jaar lang in de evenementenbranche gewerkt. Op een gegeven moment ben ik 1 dag per week hout gaan bewerken als vrijwilliger bij Stichting Tafelboom. Deze stichting werkt met stadshout om het hout van bomen die in de stad gekapt zijn een tweede leven te geven. Op deze manier wordt het hout hoogwaardiger gebruikt dan als het door de shredder zou worden gegooid of verbrand zou worden. Dit stadshout is niet altijd ideaal en perfect en voor mij is dat juist de charme ervan. Het werken met hout vond ik zo leuk dat ik het na 1 jaar fulltime ben gaan doen.

Wat maak je voornamelijk van het stadshout?
Ik maak bijvoorbeeld snijplanken, klokken, sleutelhangers en manchetknopen. De producten die ik maak zijn veel op aanvraag van bedrijven en particulieren. Ik maak bijvoorbeeld sleutelhangers voor in kerstpakketten van bedrijven. Ook kunnen mensen een ontwerp bij mijn aanleveren en dan maak ik dat. Verder maak ik ook zelf spullen die ik online verkoop en in zo’n tien fysieke winkels in Utrecht.

Wat maakt jouw bedrijf duurzaam?
Het stadshout dat ik gebruik is heel lokaal, de bomen zijn gekapt in Utrecht omdat ze bijvoorbeeld ziek waren. De bomen zijn dus niet in de tropen gekapt en helemaal naar Nederland vervoerd. Ik maak kleine producten om echt al het hout van de boom te gebruiken. Verder laat ik mijn producten assembleren in een sociale werkplaats en mijn producten worden met de Fietskoerier Utrecht bezorgd. Ik zou nog duurzamer kunnen worden door bijvoorbeeld duurzamer verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Wat doe je zelf aan duurzaamheid in je dagelijks leven?
Anderhalf jaar geleden ben ik vegetariër geworden en momenteel snuffel ik aan veganistische alternatieven. Verder probeer ik zo min de auto te pakken. Ik woon in een monumentaal pand en dat is niet duurzaam. Mijn vrouw en ik zijn wel bezig om het duurzamer te maken maar dat is lastig omdat het een huurhuis is. Onze toekomstige woning willen we graag heel duurzaam maken.

Hoe denk je dat mensen duurzamer kunnen consumeren?
Zelf denk ik dat er meer transparantie voor de consument moet komen over hoe duurzaam een product is. Er moet meer inzicht gegeven worden in het hele productieproces. Keurmerken zijn vaak ook niet zo rooskleurig als ze lijken terwijl de consument dat niet weet. Ook denk ik dat we met z’n allen moeten consuminderen. We kunnen met veel minder spullen door het leven dan nu de standaard is. Ook zouden we meer spullen kunnen delen als gereedschap en auto’s bijvoorbeeld.

Sernur Tekin van Ana Dyla Jewellery & Agency

” Wij wilden we niet meer meedoen met de wegwerpmaatschappij” 

Kun je iets over het bedrijf vertellen?
Mijn zusje en ik zijn ons bedrijf Ana Dyla samen gestart omdat we graag spullen van goede kwaliteit wilden maken. Na de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh in 2013 hebben we besloten dat we duurzaam en verantwoord willen ondernemen. Ook wilden we niet meer meedoen met de wegwerpmaatschappij. Wij houden van mooie spullen die over de lange termijn mee kunnen gaan.

Hoe zijn jullie Ana Dyla gestart?
Het was het lastig om de juiste ateliers te vinden met goede werkomstandigheden. Dit heeft ons bijna een jaar gekost. We werken met gerecycled goud en zilver. De edelstenen worden niet gemijnd, wat vaak onder zeer slechte werkomstandigheden gebeurt en waarbij schadelijke stoffen vrij komen. De edelstenen die wij in de sieraden verwerken zijn halfedelstenen die in de bergen worden gevonden. Ook zitten in onze edelstenen geen kleurstoffen verwerkt.

Wat is jouw achtergrond?
Ik heb hiervoor 30 jaar in de retail gewerkt. Eerst wilden mijn zus en ik een eigen duurzame kledingzaak beginnen maar omdat duurzame kleding al veel gedaan wordt zijn we geswitcht naar sieraden. De markt voor duurzame sieraden staat nog in de kinderschoenen en daar willen wij graag verandering in brengen.

Waar verkopen jullie de sieraden?
De sieraden van Ana Dyla zijn online en offline te koop. Online kun je onze sieraden kopen via onze eigen webshop maar ook via Zalando en About You. Zo willen we onze sieraden toegankelijk houden voor iedereen. Onze sieraden worden ook offline en online in Duitsland, Engeland en in de VS verkocht.

Hoe is de markt voor duurzame sieraden?
In Nederland merk ik dat het Nederlands publiek zeer prijsbewust is. Nederlanders gaan eerder voor een lage prijs dan voor duurzaamheid. Dit is anders in bijvoorbeeld Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk waar duurzaamheid belangrijker is voor de consument. Op beurzen in Duitsland zijn er bijvoorbeeld veel meer plaatsen voor duurzame merken dan op Nederlandse beurzen.

Wat doe je zelf aan duurzaamheid in je dagelijks leven?
10 jaar geleden maakte het mij allemaal niets uit maar nu kies ik voor tijdlozere spullen waar ik lang mee kan doen. Ik koop veel van duurzame merken maar 100% duurzaam lukt niet, al zou ik dan wel graag willen. Soms laat ik me toch verleiden als ergens geen duurzame versie van te koop is. Maar mijn huis is duurzaam ingericht en we maken compost van onze groenten. Duurzamer leven is wel een proces. Ik stel mijzelf steeds de vraag: draag ik hiermee een steentje bij aan de wereld ja of nee? Mijn tip is: begin bij jezelf. Als iedereen een klein beetje doet, maakt dat samen een groot verschil!

Video over Any Dyla

Meer weten?
Wil je meer horen over de verhalen van Sernur en Tom? Kom dan op 16 februari naar de DO-IT sessie om 19:30. Geef je op en ga in gesprek over lokaal duurzaam consumeren.